Despre expoziție

Image
Image
Consiliul Județean Ilfov celebrează personalitatea
Reginei Maria a României

În perioada 29 octombrie 2021 - 29 ianuarie 2022, Palatul Mogoșoaia va fi gazda Expoziției „Inima Reginei”, un eveniment deosebit dedicat personalității Reginei Maria, care a fost vernisată online pe 29 octombrie 2021, ca urmare a situației epidemiologice, iar midissage-ul și finissage-ul au fost programate pentru data de 01 decembrie 2021, respectiv 29 ianuarie 2022.

Expoziția „Inima Reginei” este organizată de Consiliul Județean Ilfovîn parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, și face parte dintr-o serie de activități pentru dezvoltare durabilă și inteligentă, cu respectarea tradițiilor și patrimoniului național, conform Strategiei Județului Ilfov.

Artiștii invitați sunt Bogdan Mihai Radu, pictură, Mimi Chipăilă, creații vestimentare, Andreea și Andrei Grosu, regie și direcție scenografică. 

Expoziția aduce în prim plan și biodiversitatea României, Regina fiind o mare iubitoare de natură. Mimi Chipăilă recreează eleganța Reginei Maria printr-o serie de rochii, din care nu lipsesc motivele tradiționale sau perlele, inspirate din design-ul contemporan al Majestății Sale.

Printr-o serie de picturi noi, unele de mari dimensiuni, Bogdan Mihai Radu aduce în atenție ipostaze ale vieții Reginei Maria în locurile ei preferate, inclusiv la Palatele Mogoșoaia și Știrbei, aflate în județul Ilfov. Ambele palate, expresie a stilului arhitectural românesc, au fost reședințe ale aritocrației fiind vizitate de-a lungul anilor de membrii Casei Regale a României și de personalități politice și culturale.

Bogdan Mihai Radu trăiește la Londra și este unul dintre cei mai căutați artiști români ai momentului. Natura, și mai ales florile, sunt o temă dominantă în lucrările lui și se regăseste în abudență și în expoziția „Inima Reginei”. Lucrarea sa recentă Yellow Flowers / Flori Galbene s-a aflat pe lista scurtă a expoziției de toamnă de la prestigioasa Royal Academy din Londra.

Creațiile lui Mimi Chipăilă s-au regăsit în reviste de artă, cultură și modă din Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Olanda sau Belgia, grație unor colecții capsulă cusute manual, cu detalii pictate sau aplicate de artistă.

Despre proiect


Social media

Consiliul Județean Ilfov

Ziua Culturii Naţionale în Inima Reginei
 

Eveniment amplu dedicat „Zilei Culturii Naționale și nașterii Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu” în cadrul Expoziției „Inima Reginei” de la Palatul Mogoșoaia.

Vineri, 14 ianuarie 2022, somptuosul Palat Brâncovenesc din Mogoșoaia a fost gazda unor momente culturale unice, atât prin emoția transmisă cât și prin mesajele cu o încărcătură deosebită, dedicate Zilei Culturii Naționale și marelui poet Mihai Eminescu, celebrate anual, în România, în data de 15 ianuarie.
 
La acest eveniment, organizat de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a participat, alături de mai mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene, vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu: ,,Recomandarea mea pentru toţi copiii este să citească. Să citească în fiecare zi şi, de fiecare dată când au ocazia, să aleagă lucrări semnate de autori români. Îi îndemn şi pe părinţi să cultive în tânăra generaţie acest obicei, să le transmită plăcerea de a se cufunda în lectură, în lumea poveştilor, a inspiraţiei şi a experienţelor aşternute în pagini. Cultura este cel mai bun mijloc prin care putem duce mai departea valorile identitare, de la o generaţie la alta.”
O inimă, cu o simbolistică aparte, expusă în premieră în cadrul midissage-ului expoziției ,,Inima Reginei” din decembrie, a fost pictată de către copiii de la Centrul de Excelență Ilfov și transformată într-un obiect de artă, fiind decorată cu motive populare reprezentând cultural mai multe zone ale României: ceramică de Colibaba, de Corund, scoarță oltenească, fota bănățeană și multe altele pe care le puteți identifica în cadrul expoziției. Simbol al Unirii și al României Mari, Regina dezvăluia în prima sa carte, „Țara mea”, că „Inima mea bate odată cu inima ei”. Și cum inimile tuturor românilor bat la unison în astfel de momente, cei implicați în proiect au primit diplome și premii din partea Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Pe lângă expoziție, cei prezenți s-au bucurat de un recital de poezii, scurt omagiu adus poetului Mihai Eminescu, și de un concert susținut de soprana Andreea Vlaicu, împreună cu pianistul Stancu Lucian Marius. Aplauzele de final au ridicat sala în picioare, iar ecourile acordurilor muzicale se amestecau cu ecoul versurilor eminesciene: „La steaua care a răsărit e o cale atât de lungă...”

Videoclipuri artiști